Historien

Industrieventyret Lonbakken Mekaniske ble grunnlagt der som ingen skulle tru i 1957 – og er i dag en topp sertifisert leverandør av stålkonstruksjoner og skreddersveis i verdensklasse – Made in Gudbrandsdalen.

MANNEN OG MYTEN: Grunnlegger Reidar (1931 – 2015) lever videre som legenden ved navn Lonbakken.

Sjuogtjue mil nordover, litt øst, og oppover, ble Lonbakken mekaniske verksted grunnlagt i 1957 – et familiedrevet sveiseeventyr under himmelhvelvingen.

Sjølberga med både oppfinnelser og patenter, ferister og alskens oppdrag. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over bygdebyen Otta. Der la Reidar Lonbakken – Gudbrandsdalen sitt svar på Reodor Felgen – grunnlaget for industrieventyret Lonbakken.

I dag leverer sønnen Bjørn og barnebarnet Håvard sammen med et toppa lokallag av sveisere og montører skreddersveis og stålkonstruksjoner i verdensklasse.

Her er beretninga om et framtidsrettet industrieventyr tuftet på ståltro på egen løfteevne.

Ferist med sau i forgrunn
L

23. januar 1957

Lonbakken Mekaniske Verksted starter opp produksjonen i bygdesenteret Otta nord i Gudbrandsdalen. Med et par slektninger ble det tatt opp startlån på 5000 kroner. Første større produkt fra Lonbakken Mekaniske var traktorhengere som solgte godt i Gudbrandsdalen og omland.

L

Sommeren 1958

Lonbakken leverer sin første egenproduserte ferist til hjemkommunen selv. Vårt signaturprodukt med egen patent var født og et lite industrieventyr var begynt.

I dag nærmer Lonbakken seg 10.000 produserte ferister og er suveren markedsleder i Norge. 

L

Høsten 1961

Lonbakken går inn som liten deleier i nytt kommunalt industribygg i Øya på Otta – noe som forenkler og effektiviserer alle deler av produksjonen. Et stort og krevende økonomisk løft – og starten på et nytt kapittel i industrieventyret både for Lonbakken og Otta.

L

Slutten av 1960-tallet

I tett samarbeid med Otta Skifer utvikler Lonbakken mekaniserte og hydrauliske skiferakser. Oppfinnelsen ble en eksportartikkel helt til Afrika – og skifersakser fra den gang er fortsatt i bruk i dag.

L

1970-tallet

Stor etterspørsel og god fortjeneste gjør at Lonbakken vokser sterkt: Økt omsetning, flere ansatte, nye produksjonslokaler og maskineri gjør Lonbakken rigget for framtiden. En rekke oppfinnelser og idéer testes ut – med varierende kommersielt hell.

L

1974

Oljeeventyret hadde startet – og på Åndalsnes drøye to timer fra Otta ble det bygget Condeep boreplattform. Lonbakken kastet seg rundt, og fikk i konkurranse med flere skipsverft storkontrakt  på 720 bølgebryterlokk. 

L

1970-tallet

Stor industrireising i Øyaområdet på Otta gir stor ordrepågang for Lonbakken. Bedriften leverer stål og sveis til en rekke større byggeprosjekter. 

L

1984

Grunnlegger Reidar Lonbakken får et illebefinnende og overlater daglig ledelse til sønnen Bjørn. En ny tid innledes. På kontoret til Lonbakken blir den første datamaskinen installert og Lonbakken går inn i et stort nytt marked ved å levere rekkverk til store brokonstruksjoner. Like fullt føres familietradisjonene trygt videre av Bjørn – som selv la sin første sveisestreng som 6-åring. 

L

1991

Slutten av 1980-tallet er svært krevende år for Lonbakken som mye av næringslivet i Fastlands-Norge. Flere år med store oppdrag og kraftig vekst kombinert med skyhøye renter blir for mye for likviditeten til familiefirmaet. Lonbakken blir meldt konkurs.

Gjenopplivingsforsøk blir umiddelbart iverksatt – men tar både tid og krefter.

L

17. februar 1992

Lonbakken gjenoppstår – og gjenopptar produksjonen på dagen! Timingen er perfekt: Gjennom 1990-tallet vinner Lonbakken en rekke større oppdrag knyttet til utbyggingen av Gardermoen, vannkraftverk, oljeindustri og OL på Lillehammer. Ved inngangen til et nytt årtusen ser framtiden svært lys ut.

L

2007 - femtiårsjubileum

I det et nytt årtusen innledes, er Lonbakken godt rigget. Bedriften satser på sertifiseringer for å ha det formelle i orden når ambisjonene heves ytterligere et hakk: Å konkurrere og vinne kontrakter på øverste, nasjonale nivå. 

For som det heter i bedriftskrøniken som ble utgitt ved 50-årsjubileet:

«Firmaet er stadig åpent for nyeidéer og nye veier å gå. På grunn av utviklingen på alle hold åpner det seg nye muligheter. Det gjelder bare å se dem»

L

2014

Nye regler for lastebærende konstruksjoner gjorde det nødvendig for Lonbakken å kvalifisere seg for CE sertifikat. En investering på godt over 1 million kroner – som la grunnlaget for et sertifiseringsløp som løftet Lonbakken inn i en ny tid og andre typer oppdrag i noen av landets mest krevende prosjekter.

L

Lonbakken i dag - helsveist fundament for videre utvikling

Lonbakken Mekaniske nærmer seg 70 år – og har aldri vært i bedre form.

Det siste tiåret har sveiselagene på Otta levert en rekke spesialprosjekter til noen av Norges mest kresne kunder. Nyhetene Viltrist og Reinsrist lover svært godt. I naboland blir våre produkter og kompetanse mottatt med stor interesse. Og i  produksjonshallen på Otta har vi samlet spisskompetanse og sertifisering for leveranser i den absolutte Norgestoppen i lang tid framover.

Kort sagt:

Stol på Lonbakken – stålkontroll i alle ledd!